In het filmpje komt de trike-snorvlieger letterlijk door het publiek vliegen...
Als je zo vliegt, dan is de kans op een ongeluk groot.
"Vliegerschap" is heel erg belangrijk. Vergelijk het met goed "zeemanschap". Je hebt regels, maar die zijn het laatste vangnet. Veel belangrijker is, dat je zelf goede inschattingen maakt en kunt maken. Daar wordt tijdens de opleiding bij de erkende scholen veel aandacht aan besteed.
Voorbeeld: het weer. Vlieger X gaat vliegen bij een bepaalde windsterkte. Je zou dan makkelijk kunnen denken:"Dan ga ik ook maar." Als je jezelf niet happy voelt bij een bepaalde weerssituatie, dan ga je niet vliegen.
Zo kan het zijn, dat je drie keer achter elkaar voor "Jan met de korte achternaam" voor niets naar het veld rijdt. Ook de derde keer ga je niet vliegen, anders had je ook de eerste keer kunnen gaan. Toch!
Mij wordt vaak gevraagd (door vrienden en familie):"Wat nu bij een motorstoring?" Mijn antwoord is, dat ik tot op heden altijd met de motor uit geland ben. In al deze gevallen heb ik zelf mijn motor uitgezet op het moment, dat ik het wilde. Bij een motorstoring is er dus maar één verschil, het moment waarop de motor uitgaat. Je maakt dus ook geen noodlanding, er is immers geen sprake van een noodlanding, maar een ongeplande buitenlanding.
Tsja, dat brengt me daarmee op nog een verschil....de loopafstand naar je auto...
Iets wat deze sport extra veilig maakt: de start.
Een normale vliegtuig heeft een starre constructie. Het vliegtuig staat dus als geheel voor je op het platform. De vleugel van ons vliegtuig ligt als een zakdoek op de grond.
Je moet dus een goede beheersing hebben van het scherm wil je uberhaupt aan een start toekomen.
Pas als alles goed gaat kom je in de lucht. En als het dan met een start toch fout gaat, dan kun je normaal stoppen. Je kunt immers niet harder lopen, dan een bepaalde snelheid. Als je dan met die "topsnelheid" struikelt, dan heb je hoogstens een blessure.
Bij de start is de snelheid laag, dat geldt voor alle facetten van snorvliegen. Ook dat geeft een extra stukje veiligheid.
Betekent dat, dat er geen spanning is. Jawel hoor, bij elke start voel ik een bepaalde spanning. En dat is maar goed ook. Dan blijf je scherp.
Zorg, dat je uitgerust ben, voldoende gegeten en gedronken hebt.
Haast nooit, neem de tijd en doe (zoals Max heel terecht aangeeft) doe je checks goed en grondig. Dat geeft weer rust, rust die nodig is om lekker veilig te kunnen vliegen.
Op YouTube staan filmpjes van ongelukken. Vaak gebeuren ongelukken bij mensen die experimenteren. Dat kan een onervaren iemand zijn, die het zichzelf wel even leert of een "ervaren" iemand, die maneuvres uitvoert, die aan de rand van de mogelijkheden zitten...of daar voorbij.
De laatste is dus niet "ervaren", hij/zij kent immers de limieten niet. Dan ben je per definitie onervaren en daarmee zeer onverantwoord bezig. Daarbij brengen deze vliegers snorvliegen in diskrediet.
Als ik met vrienden en familie over snorvliegen praat, dan krijg ik vaak te horen, dat ze er nog nooit van gehoord hebben.
Het mooiste antwoord, dat je kunt krijgen.
Met een mooie veilige vlucht haal je immers de krant niet...
En als je niet milieu belastend bezig bent ook niet....
En als de dieren geen last van je hebben...ook niet...
Veel plezier,
Frank
Je hebt slechts één andere optie: achter de Geraniums gaan zitten.
