[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/abSnc67fInk&hl=nl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/abSnc67fInk&hl=nl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Dit was te zien in het journaal van vanavond,
terwijl er 10 maanden geleden al iets op youtube stond.
Hoezo nieuws!
Maar goed het is mooi om te zien dat men steeds aan het
knutselen is voor allerlei doeleinden met lijnen nylon en het gegeven vleugel.
Het bracht me op het idee om iets te vertellen over het ontstaan van het scherm, onze vleugels en waar past het beter in de index dacht ik dan onder gliders.
Ik kom dan terecht bij Domina Jalbert (1904-1991).

Geboren in Canada (St Michel des Saints, Quebec) verhuisde hij als jongen met
met z'n familie naar Rhode Island, waar hij het Amerikaans staatsburgerschap ontving.
Als luchtvaartpionier haalde hij al vroeg zijn
pilotenbrevet en groeide op met een passie voor vliegers, grote vliegers, met
reclame, daar kon hij zich in vinden en hulp van moeders naaimachine kwam dan goed van pas.
Later toen de oorlog naderde werd hij ingehuurd door United States Rubber Co om barrage ballonnen te ontwerpen die Londen moesten beschermen tegen luchtaanvallen.

Zijn eerste grote uitvinding de "kytoon" was uit deze periode.

Het was een combinatie van vlieger en ballon en werd gebruikt voor luchtfotografie, als zendantenne, onderzoek van de atmosfeer het liften van zware objecten enz. In 1949 richtte hij het Jalbert Aerology Laboratory op en werd als snel betrokken bij het ontwerpen van parachutes.
In 1953, vliegend in zijn Beechcraft vliegtuigje had hij het zowel simpele
als geniale idee, waarom niet een parachute bouwen met een vleugelvorm.
En zo was de "parafoil" geboren, een flexibele vleugel met openingen om lucht in te laten voor de vorm en zo lift genererend.

Gepatenteerd in 1966, was het zo opzienbarend dat het door velen gezien werd als het meest vernieuwend in parachute ontwerp sinds Leonardo da Vinci.

De parafoil of vliegend matras deed snel zijn intrede bij de Golden Knights, een Amerikaans parachute team.

Het aardige is, ondanks het de naam had als: ram air parachute of square parachute en je dan denkt aan afdalen, was hij volgens Jalbert meer ontworpen om te vliegen. Ook de NASA was geïnteresseerd en testte een reusachtig exemplaar van ruim 2200 m2 voor de landing van ruimtecapsules.

Zelf had Jalbert in 1980 ook een record in handen met 1100 m2. In 1983 is er ook een getest van ruim 3000 m2. De Jalbert parafoil
de matrasvorm met vinnen wordt nog steeds gebruikt voor oa wedstrijden.
Je kan er beter precisielandingen mee maken.

Zelf heb ik er een uit 1979 omgebouwd tot vlieger, de blauw witte hier te zien op het strand van Scheveningen.

We kennen allemaal de plaatjes van de waaghalsen die met zo'n matras een berg holden, of met de grasmachinemotor in een karretje of op hun rug dachten dat ze konden vliegen.
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/luez9h2zBLo&hl=nl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/luez9h2zBLo&hl=nl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/uQ5ODQ18a2E&hl=nl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/uQ5ODQ18a2E&hl=nl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Dat lukte ook wel een beetje en de ontwikkeling stond niet stil.
Anno 2009 weten we allemaal wat een prachtige vleugels ons laten vliegen als een zeemeeuw, zeg maar albatros.

Dit alles hebben we dus te danken aan een man,
Domina C. Jalbert.
groet
louis