Brussel zal het niet worden.
Paramotorvliegen valt niet onder de Europese regelgeving, maar onder de nationale regelgeving.
EASA bepaalt steeds meer hoe aangesloten Europese lidstaten met regels voor luchtvaart om moeten gaan. Paramotors vallen onder Annex II, een vergaarbak van vormen van luchtvaart waar EASA nog geen regels voor gemaakt heeft. De hoofdregel voor deze vormen van luchtvaart is, dat de nationale autoriteit bepaald wat er gebeurt. In Nederland is dat I&M. Niet IL&T, zoals velen denken. Zij controleert.
En als we toch nationaal moeten denken en het beleid toch in Den Haag gemaakt wordt, dan is de afstand van de Plesmanweg naar het Binnenhof niet zo ver.
Voorlopig zit ik nog op de Plesmanweg. We zijn op dit moment ongeveer halverwege een wachttijd, waarin de provincies bezig zijn om een structurele oplossing voor ons te maken. Dit is een ultieme poging van I&M na drie mislukte overlegrondes om de provincies te bewegen tot een lossing te komen, zoals de motie de Rouwe/Meeuwis bedoeld had en zoals de minister en de staatssecretaris de Tweede Kamer ook over geïnformeerd had.
Ik ben een rasoptimist. Ik ga er dus van uit, dat er na ruim drie jaar een oplossing gaat komen.
Hoewel ik geen schaker ben denk ik wel altijd een aantal zetten vooruit. Stel, dat het de provincies niet lukt om in alle 12 provincies tot een passende oplossing te komen. Die kans is niet ondenkbaar als je ziet hoe Zeeland luchtvaart ziet zitten. De nieuwe door de deregulering verkregen bevoegdheid om zelf beleid te bepalen op luchtvaart gebied heeft er toe geleid, dat recreatieve luchtvaart, dat afhankelijk is van een TUG of luchthavenregeling de nek omgedraaid is. Zou Utrecht, die van de hele provincie één grote dierentuin gemaakt heeft de volgende provincie zijn?
Als we er wederom niet met de provincies uitkomen, dan verwacht ik dat DGB (I&M) actie neemt.
Daar mogen we dan ook echt van uit gaan.
En als dat niet zou gebeuren, geheel hypothetisch, dan zal mijn auto van de parkeerplaats van I&M aan de Plesmanweg me naar de parkeerplaats onder Het Plein brengen. Daar heb ik al twee keer gestaan en weet ik dus welke uitgang van Het Plein me naar het Binnenhof brengt.
Het document heb ik al klaar.
Ik ga er overigens van uit, dat ik dit document voor niets gemaakt heb.
Maar zo is het dus uiteindelijk wel mogelijk, dat we op de agenda van de Tweede Kamer terecht kunnen komen.
Mijn ultieme wens is, dat we er samen met DGB en de provincies uit gaan komen. Dat is voor alle partijen het beste.
DGB weet dat, maar DGB weet ook, dat ik niet rust voordat we een passende oplossing hebben, die recht doet aan alle partijen. De mogelijke stappen in het vervolg traject zijn bekend. Daar ben ik heel eerlijk en open over geweest.
DGB heeft overigens zelf ook aangegeven, dat een knelpunt de onbekendheid van onze luchtsport is.
Aan ons de schone taak om allemaal ambassadeurs van paramotorvliegen te zijn.
Volgens mij zijn we daar aardig goed mee bezig.
Verwijs ook naar
http://www.paramotorweb.nl .
Veel vliegplezier.
Frank
Oh ja, Pim schreef, dat paramotorvliegen niet zo aaibaar is als de natuur.
De eerste tekenen, dat Natura 2000 en EHS beleid aan het eigen succes ten onder gaat staat letterlijk voor de deur:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2148 ... uur__.htmlDe wolf klopt aan de voordeur van Nederland. EHS is ontwikkeld om de natuur diverser te maken en er voor te zorgen, dat flora en fauna zich over grotere gebieden kunnen verspreiden. Helaas geldt dat niet voor de wolf. Die is immers gevaarlijk. Paramotorvliegen is een veilige luchtsport. Wie is er dan meer aaibaar, paramotorvliegen of de natuur. Volgens de Regeling Burgerluchthavens mag een Paramotor tussen 23.00u en 07.00u geen geluid produceren en dus ook niet vliegen. Een wolf mag 's nachts gewoon huilen....., als die tenminste binnenkomt.