Theorie en praktijk reserve chuteOp 16 februari 2010 hebben Eric en Mike Wierenga en Jacques Bechtold een
veiligheidstraining met en over reserve chute georganiseerd in Ede.
Ongeveer 10 vliegers hadden zich ingeschreven. Kern van de training was een stukje theorie over
reserve chutes en het echt gooien van je reserve tijdens een
nagebootste situatie. De reserve chutes worden vervolgens weer gelucht en gevouwen door de organisatie. Dit moet je overigens minimaal één maal per jaar laten doen. Liever vaker (2 keer/jaar), zeker als je iets minder zuinig bent op je chute.
Theorie:Eric vertelde veel over de achtergrond en werking van de reserve chute. Hij ging in op de voor- en nadelen van de frontcontainer, geintegreerde- en achter de nek gedragen reserve chute.
Middels een aantal video's, waarop het gebruik van de reserve getoond werd, werd duidelijk gemaakt wat de mogelijkheden van een reserve chute zijn.
Vervolgens werd het verhaal naar de praktijk van de paramotor vlieger vertaald. Vrij vliegers vliegen nog al eens met sterk thermisch weer, waar inklappers, die uit de hand lopen voor kunnen komen. De paramotor vlieger zoekt eerder het rustige weer op. De primaire reden voor een probleem in de lucht voor een paramotorvlieger, waarbij de reserve getrokken moet worden is een eventuele botsing in de lucht. Er zijn uiteraard meerdere redenen te bedenken, waaronder materiaal pech. De kans, dat je bij normaal veilig vliegen je reserve ooit moet trekken is uiterst klein. We vliegen veilig en met gekeurd materiaal. Het is echter wel je laatste redmiddel!!!!!
Praktijk:Je werd met je eigen materiaal (rugzakmotoren, een Flyke en Bullixen waren meegenomen) opgelierd. Met een touw aan de voorkant werd je naar voren getrokken. Je moest zelf het touw lostrekken en dan wel met de hand waarmee je uiteindelijk je reserve zou trekken. Logisch, want anders zou je met de andere hand je reserve al vast kunnen houden. Het was juist de bedoeling, dat je tijdens een flinke zwaai je reserve handle snel moet kunnen vinden en op de juiste manier trekken. En dat was voor sommige vliegers best even lastig.
Eén van de vliegers gaf aan, dat hij niet zoveel vertrouwen had in het gebruik van de reserve. Dat baarde hem toch wel zorgen. De training had een positieve uitwerking op hem. Hij besefte nu, dat het systeem echt goed werkt.
De werkelijke situatie werd zo goed mogelijk nagebootst. Vlieg je ook in de winter, trek je reserve maar eens met dikke winterhandschoenen. En welke hand gebruik je. Als je in de ene hand zowel een stuurtokkel als je gashandle vast hebt, dan moet je wellicht met de andere je reserve trekken. Zeker als je ook nog eens dikke handschoenen aan hebt.
Na elke oefening volgde een korte persoonlijke debriefing.
Ik heb de training als zeer waardevol ervaren. Eric, Mike en Jacques, bedankt voor de professionele organisatie en begeleiding!Hieronder een aantal foto's. De meeste zijn bewogen. Daaruit blijkt al. dat het behoorlijk op en neer ging.







Groetjes,
Frank