Hallo allemaal,
We zijn hier dagelijks mee in de weer, kan er (ik denk te) veel over schrijven, maar zal proberen het kort te houden. Er spelen een paar zaken een rol:
1.het ontmengen van de tweetakt olie
2.het uitzakken van benzinedelen
3.het vervliegen van benzine delen
4.het contact met zuurstof uit de lucht ( zeg maar een soort roesten van de benzine)
5.het contact met vocht uit de lucht
6.de samenstelling van de benzine, met name tegenwoordig de (bio)ethanol
1. Omdat gewone benzine een mengsel is van wel 300 soorten stoffen, is het wat lastig om een tweetaktolie daar heel erg lang inopgelost te houden. Er zijn altijd wel een paar zwaardere of lichtere delen, het is nooit helemaal homogeen. Een tweetakt olie heeft dan ook altijd de neiging om wat uit te zakken. Dit kun je uiteraard oplossen door altijd even je jerrycan te schudden voor gebruik. In je tank is dat misschien wat lastiger.
2. Zoals vermeld, gewone benzine bestaat uit veel verschillende stoffen, waaronder diesel achtige delen en ook LPG achtige delen. De zwaardere delen zullen uit willen zakken.
3. Lichtere delen (gassen) zullen uitdampen. Daardoor neemt onder andere de start capaciteit van benzine af, je gaat als het ware de start-piloot (hier extra toepasselijk..

) missen. Een motor die niet helemaal goed in orde is zal daar als eerste last van hebben.
4. Zuurstof uit de lucht zal benzine delen als het ware doen "roesten/oxideren". De zuurstof zal zich aan de benzinedelen willen binden. Daardoor veranderd de samenstelling, wat we onder andere duidelijk waar kunnen nemen in de vorm van " vergumming". Ik denk dat menig vlieger wel eens aan een brommerje heeft gesleuteld en wel eens een soort kauwgom onder in het vlotterbakje heeft zien liggen. Deze gum vorming kan tot startproblemen leiden, of slecht lopen doordat delen van de carburateur deels dicht zitten.
5. Buitenlucht bevat altijd vocht. Een benzinetank met ontluchting zal ademen. Dus overdag warm, savonds kouder en er wordt telkens wat verse lucht met vocht aangezogen. Het vocht kan condenseren in de tank en onderin zakken. Maar op dit punt is er de laatste jaren een veel groter probleem aan de hand, namelijk door de toevoeging van (bio)ethanol (=alcohol) in de benzine. Alcohol is hygroscopisch en trekt dus vocht aan. Het zuigt a.h.w. Vocht uit de lucht. De benzine kan dit even vast houden, maar bij een te veel zal het vocht/alcohol uitzakken. Extra naar is het feit dat dit alcohol/vocht mengsel een zuur goedje is dat heel graag aluminium lust. Tegenwoordig is het schering en inslag bij het gebruik van gewone benzine in machines die langere tijd stil staan. Zeker als ze in een vochtige en ademende omgeving staan.
("Ideaal" is bijvoorbeeld een niet verwarmd schuurtje met veel ramen. Overdag lekker warm in de zon, snachts lekker koud, dus grote temperatuur verschillen en lekker vochtige buitenlucht, dan wil het al binnen enkel weken lukken om je benzine om zeep te helpen.)
6. Benzine zoals die aan alle pompen verkocht worden moeten europese normen voldoen. De randvoorwaarden zijn dus allemaal hetzelfde, zoals octaangetallen, maximale concentratische van bepaalde stoffen enz. Maar binnen de normen zijn natuurlijk wat variaties mogelijk. Sommige benzine samenstellingen bevatten bijvoorbeeld meer delen die gevoelig zijn voor vergumming dan andere.
Maar ook hier speelt tegenwoordig de bio ethanol een belangrijke rol, zeker voor gebruikers die wat langer stil kunnen staan. Zie de opmerking onder 5. In europa heeft men afgesproken om langzaam maar zeker steeds meer bio brandstof te gebruiken. Voor benzine gebruikt men hier de alcohol voor. Op dit moment moet er een gemiddeld percentage van ruim 5% aan
Bio ethanol aan benzine toegevoegd worden. Dit percentage zal de komende jaren oplopen.
Al deze verouderings zaken van benzine kunnen invloed hebben op je motor.
Uiteraard is het ontmengen van olie gevaarlijk i.v.m. eventueel een smeer gebrek, maar ook van een te vet mengsel. (vet slaan bougie)
Maar zaken als gum vorming en zeker vocht in je paramotor wil je zeker niet hebben. Ook al start je motor bijvoorbeeld nog wel, bij een deels verstopte carburateur bestaat de kans dat je motor te weinig benzine krijgt. Te arm gaat lopen. Dat kan tot schade lijden, zelfs tot complete vast lopers.
Uiteraard is vocht een extra aandachtspunt bij het vliegen in de winter, inde lucht kan je carb. bevriezen!
Ook kan dit verouderen leiden tot een verminderde weerstand tegen pingelen (kloppen). Het octaangetal van je benzine is dan te laag geworden, waardoor je een slechte verbranding kunt krijgen met schade of compleet vast lopen van je motor.
Bovenstaande is niet bedoeld om iedereen bang te maken en ook niet om iedereen naar Aspen te bewegen!! Maak vooral je eigen keuze en we verkopen uiteraard graag Aspen benzine, maar alleen als je zelf helemaal overtuigd bent!
Maar we willen graag onze ervaringen delen.
Al 25 jaar lang importeren wij Aspen alkylaatbenzine naar de Benelux landen en in die 25 jaar hebben we al heel wat gezien, met name op het gebied van twee takt motoren.
Dus doe er je voordeel mee en houdt deze prachtige sport zo veilig mogelijk!
Groeten, Ernst