Flight Deck Helmets
Een aantal paramotor vliegers zie je starten en landen met een Flight Deck Helmet of ook wel een Crewman's Impact Helmet op hun hoofd.

Dit type helm is in gebruik op vliegdekschepen.
http://navysite.de/cvn/catcolor.htm
De kleur van de helm geeft de taak van de drager aan. Zo is er blauw voor “Aircraft Handlers, Tractor Drivers”, geel voor “Plane Directors, Aircraft Handling Officers”. Maar er zijn ook witte, bruine, groene, rode en paarse helmen. Zelf heb ik een zwarte, hij was blauw maar Anton heeft er een prachtige carbon look van gemaakt.
Waarom zou je nu toch met zo’n helm op je hoofd gaan paramotorvliegen?

Natuurlijk is er eerst ijdelheid, je hebt weer eens wat anders dan anderen. Belangrijker is echter dat je je scherm veel beter kunt zien dan met een “normale vlieghelm” waar je tegen een dikke rand aankijkt.

Vooral bij de start is dat fijn.
Met zo’n helm kan je ook een goede headset op je hoofd zetten. Goede headsets zijn er in vele soorten en vooral prijzen. Nieuwe top modellen kosten zomaar € 500,- tot € 1000,- Maar er is natuurlijk ook van alles te koop op de tweede hands markt. In de VS worden veel David Clark headsets aangeboden, soms voor een prikkie via Ebay. Helaas betaal je je dan weer bauw aan verzend en import kosten.
Onze paramotors maken nogal wat herrie, het is daarom van belang dat je headset dat geluid flink dempt. Tegenwoordig worden twee soorten geluidsdemping onderscheiden voor headsets. Passieve demping: die bestaat uit een oorkap gevuld met geluidsabsorberend schuim maar ook veren die de oorkappen tegen je hoofd aandrukken en randen gevuld met foam of met gel zodat de kappen goed zijn afgesloten.
Er wordt ook actieve geluidsdemping toegepast. Met een elektronische schakeling die gevoed wordt met een batterij wordt het omgevingsgeluid met een microfoontje opgenomen en “omgekeerd” en via de luidspreker in je oorkap weergegeven.

Doordat tegelijk met het omgevingsgeluid het “omgekeerde geluid bij je oor aan komt hoor je niks meer in ieder geval veel minder geen herrie meer. Geluid dat via je proto binnenkomt hoor je natuurlijk wel en ook nog eens veel beter.
Nieuwe “dure” headsets hebben zowel passieve als actieve geluidsdemping. (ENC electronic noise cancceling of ANR Active Noise reduction). Het is ook mogelijk een bestaande headset uit te voeren met een speciale module voor actieve geluidsdemping.
http://www.headsetsinc.com/ANR_kits.html.
Van goede geluidsdempers heb je vooral zelf plezier. Wil je bij gebruik van een radio/portofoon ook goed verstaanbaar zijn voor anderen dan moet je ook een goede microfoon gebruiken. Een goed microfoon kost nieuw enkel tientjes. Van belang is de het een noise cancelling microfoon is. Bij dit type microfoon wordt omgevingsgeluid niet opgenomen. De ontvanger hoort alleen je stem.
Helaas bestaat er in de wereld van de communicatie in de vliegerij geen echte standaard.
Militairen gebruiken andere microfoons en luidsprekers (met lagere impedanties) dan verkeersvliegers bij hun boordradio’s. De connectoren zijn vaak verschillend. Als je een portofoon gebruikt, hangt het weer in hoge mate af van het merk welke stekker er aan moet. Als de stekker er hetzelfde uitziet kan hij toch weer anders werken. Gebruik je een portofoon om met andere vliegers te praten en een nadere portofoon om met Dutchmil of een verkeersleiding te praten dan kan je niet zomaar omschakelen.
Kortom niet echt simpel maar toch is er veel mogelijk om paramotor vliegen “nog dragelijker” te maken. Zelf gebruik ik nu een paar maanden een vliegdeck helm met een David Clark headset en ben er erg blij mee: Goed zicht naar boven en veel minder herrie aan mijn kop. Binnenkort komt er nog een ANR module in en een connectortje voor mijn telefoon, het wordt immers zo stil boven dat ik best effe kan bellen of een muziekje kan draaien. Mocht je ook zo'n kekke helm willen, ik heb er al twee samengesteld. Mail of bel maar.